Як виростити баклажани: сім секретів гарного врожаю
Труднощі (а їх чимало) у вирощуванні баклажанів у середній смузі виникають з тієї простої причини, що баклажан - культура, абсолютно не пристосована до нашого літа з його перепадами температур, сильними вітрами, затяжними зливами або, навпаки, моторошною посухою. А баклажану в таких умовах не комфортно: йому потрібне постійне тепло, рівномірна вологість та повне безвітря. Тим не менш, багато городників успішно вирощують баклажани і збирають пристойні врожаї (до 25 плодів з куща) навіть у північних регіонах. Які секрети гарного врожаю баклажанів? Чи все ми робимо правильно, щоб забезпечити себе та близьких цим надзвичайно корисним овочом на весь сезон?
Жодного пікірування
При вирощуванні розсади баклажанів слід пам'ятати, що ця культура дуже погано переносить пересадку. Якщо при пікіруванні ушкоджується корінець, то рослина завмирає і починає як мінімум на два тижні відставати у розвитку від своїх побратимів. Тому краще одразу саджати насіння в індивідуальні ємності для розсади: стаканчики, касети, торф'яні пігулки. Пересадку розсади у великі стаканчики і у відкритий грунт виконують тільки методом перевалки, тобто акуратно разом із земляною грудкою, не торкаючись корінців.
Тепла грядка
Як і огіркам, баклажанам життєво необхідно тримати коріння у теплі. Температура ґрунту вже при висадженні розсади в ґрунт має бути не менше 20°С. За таких високих вимог рекомендується вирощувати баклажани на теплих грядках, підготовлених з осені.
Постійно вологий ґрунт
Хочеш отримати високий урожай баклажанів, значить без мульчування ніяк не обійтися. Жодний інший агротехнічний прийом не може гарантувати рівномірну зволоженість ґрунту. А мульчування може! Мульчуйте баклажани товстим шаром трави, соломою, тирсою або всім упереміж. Мульча не дозволить грядці пересохнути і звести нанівець наші рясні поливи.
Вечірній полив
До речі, про поливання. Баклажан любить воду. Замульчовані грядки досить добре поливати раз на тиждень. Баклажани, що ростуть на голій землі, доведеться поливати через день. Причому полив краще виробляти прямо під корінь теплою водою (20-25 ° С) у вечірні години. В цьому випадку волога не випарується на сонці, а повністю піде в ґрунт. А ось заливати рослини не можна – у перезволоженому ґрунті баклажан не зав'яже плодів.
Сонцю - так, вітру - ні
З одного боку, баклажан не виносить посухи та перегріву. З іншого боку, для зав'язування плодів йому потрібно багато сонця. Ще один парадокс: баклажану не дуже подобаються закриті приміщення, але при цьому він боїться вітрів та протягів. Як примудряються наші городники виходити з цього становища? Якщо баклажани вирощуються у теплиці, допомагає провітрювання. Тільки кватирку та двері потрібно відчиняти лише з одного боку, інакше буде протяг, і, як наслідок, жодних зав'язей. Для баклажанів відкритого ґрунту виготовляють спеціальні споруди. Це може бути своєрідний міні-парник, закритий з усіх боків, але без даху. Ще один варіант: встановити дуги, укрити посадки спандбондом та відкривати лише одну сторону.
Підживлення
Баклажани люблять підживлення. Перший раз кущі підгодовують через 15-20 днів після висадки розсади у ґрунт. Як перша підгодівля відмінно працює настій збродженої трави , коров'яка або курячого посліду. Надалі протягом дачного сезону годувати азотними добривами вже не потрібно. На перші ролі мають вийти калійно-фосфорні, наприклад, зола. Золу добре розсипати в лунки двічі на місяць. Більше інформації про підживлення баклажанів ви знайдете в цій статті.
Формування куща
Якщо ваші баклажани високорослі, потужні, кущі, обов'язково потрібно формувати кущ. Це означає видаляти пасинки, пагони на яких немає зав'язі, листя, що затінюють плоди. Деякі дачники формують так: прищипують верхівку, коли рослина досягає висоти приблизно 30 сантиметрів. Баклажан починає видавати бічні пагони — залишають по два сильні пасинки. Коли і пасинки починають розгалужуватися, залишають по найпотужнішому, а решта прищипують відразу після першої зав'язі. Низькорослі сорти баклажанів не вимагають формування, у них обривають тільки листя і гілочки нижче за розвилку на головному стеблі. Після розвилки залишають по дві-три гілки.
Отже, запам'ятовуємо, що баклажани не плодоносять при занадто холодній (нижче 18 ° С) або занадто спекотній (більше 35 ° С) температурі, при протягу або вітрі, при нестачі або надлишку вологи. Тепла грядка, мульчування, покривний матеріал, трав'яний настій та зола нам на допомогу! Тоді без високого врожаю баклажанів точно не залишимось.