Грунт для розсади: як правильно приготувати ґрунт для кожної культури
Наш майбутній урожай томатів, перцю, баклажанів та інших культур багато в чому залежить від якості ґрунту для розсади, яку ми заготовляємо самостійно або купуємо у магазині. Кожен овоч пред'являє свої вимоги до складу ґрунту, але основними складовими правильного розсадного ґрунту як були, так і залишаються земля, торф та пісок. Залежно від культури, що вирощується, до них у певних пропорціях додають додаткові компоненти: коров'як, золу, тирсу, вапно, крейду, мінеральні добрива. Пропонуємо до вашої уваги довідкову таблицю «Як правильно приготувати грунт під розсаду основних городніх культур».
Загальні вимоги до ґрунту для розсади:
Родючість: ґрунт для розсади повинен містити всі необхідні рослині поживні речовини.
Збалансованість: всі компоненти ґрунту повинні бути в оптимальній пропорції. Занадто висока або, навпаки, дуже низька концентрація тієї чи іншої мінеральної речовини може несприятливо позначитися на якості розсади.
Висока повітро- та вологопроникність: ґрунтова суміш повинна бути пухкою, легкою та пористою без рослинних залишків.
Відсутність хвороботворних мікробів , насіння бур'янів, спор грибів, личинок, черв'яків тощо, які здатні занапастити молоді рослини.
Чистота , тобто незабрудненість важкими металами, відходами шкідливих виробництв тощо.
Довідкова таблиця з варіантами приготування ґрунту для розсади городніх культур
Культура | Варіанти ґрунту під розсаду |
Томат (Помідор)
| Варіант 1: 4 частини торфу, 1 частина дернової землі та 1/4 частини коров'яку або 3 частини торфу, 1 частина тирси, 1/2 частини коров'яку. на 10 кг. такий суміші додається 3 кг. річкового піску, 10 г аміачної селітри, 2-3 г суперфосфату, 1-1,5 г хлористого калію. Варіант 2: 1 частина перегною, 1 частина торфу, 1 частина дернової землі, 1 частина перепрілого тирси коричневого кольору. На відро такої суміші додається 1,5 склянки деревної золи, 3 столові ложки суперфосфату, 1 столова ложка сульфату калію, 1 чайна ложка сечовини. |
Перець солодкий
| Варіант 1: 1 частина дернової землі та 2 частини гною перегною. Варіант 2: 2 частини торфу та 2 частини перегною. Варіант 3: 3 частини перегною та 2 частини дернової землі; Варіант 4: 2 частини торф'яної поживної суміші та 1 частина дернової землі. Варіант 5: 4 |
Огірок
| Варіант 1: 2 частини торфу, 2 частини перегною, 1 частина частина тирси, що перепріла. На відро такої суміші додається 1 склянка деревної золи та по 1 чайній ложці сечовини, суперфосфату та сульфату калію. Варіант 2: 1 частина дернової землі, 1 частина компосту чи перегною. На відро такої суміші додається 1 склянка золи, 10 г сірчанокислого калію і 20 г суперфосфату. Варіант 3: 6 частин торфу, 1 частина перегною, 1 частина тирси, 1 частина піску, 1 частина коров'яку. Варіант 4: 1 частина дернової землі, 1 частина торфу, 1 частина перегною і 1 частина лежалої тирси. |
Баклажан
| Варіант 1: 2 частини компостного або гною перегною, 1 частина торфу і 1/2 частини тирси. Варіант 2: Огородня земля з-під капусти або огірків. На відро землі додається півсклянки золи, 1 столова ложка товченого суперфосфату та по 1 чайній ложці сечовини та сульфату калію. |
Капуста
| Варіант 1: 1 частина дернової землі, 1 частина перегною та 1 частина торфу. Варіант 2: 5 частин дернової землі, 1 частина золи, 1/4 частини вапна, 1/4 частина піску. Варіант 3: 3 частини торфу, 1 частина дернової землі, 1/4 піску. |
Селера
| 6-7 частин торфу, 2 частини перегною, 1 частина дернової землі та 1 частина коров'яку. |
Салат
| 3 частини торфу, 1 частина дернової землі, 3 частини перегною, 1 частина піску. |
Суниця
| Варіант 1: 3 частини городньої землі, 3 частини перегною чи компосту, 1/2 частина деревної золи. Варіант 2: 4 частини вермикуліту, 3 частини торфу, 3 частини піску. |
Базилік
| Варіант 1: 2 частини кокосового волокна, 1 частина перегною або біогумусу. Варіант 2: 2 частини торфу, 1 частина перегною. Таку суміш слід пролити розчином мінеральних добрив: на 1 літр води по 1/8 чайної ложки сечовини, сульфату калію або хлористого калію та суперфосфату. |
Після приготування ґрунтової суміші зберігайте її в прохолодному приміщенні: в гаражі, льоху або сараї - нехай краще грунт замерзне, ніж пересохне в квартирі.
Також необхідно пам'ятати, що перед посадкою насіння на розсаду ґрунт рекомендується знезаразити - позбавити можливих збудників хвороб, личинок і суперечок. Зазвичай для цього рекомендують пропарювати ґрунт. Як це робиться? Грунт викладається на сітку і витримується над киплячою водою 35-40 хвилин, після чого остигає і розкладається в горщики для розсади. Трудомісткий процес, чи не так? Натомість ефективний.
Але якщо займатися пропарюванням ґрунту для розсади немає бажання, ґрунтову суміш можна очистити від непотрібної мікрофлори та фауни шляхом проморожування. У цьому випадку ґрунт витримують за умов негативної температури (наприклад, на відкритому балконі) протягом тижня. А потім вносять у тепле приміщення для розморожування на 3-4 дні.
Є ще один «ледачий» варіант – пролити ґрунт перед посадкою гарячим малиновим розчином марганцівки або розведеним за інструкцією «Фітоспорином». Потім залишиться лише дочекатися, коли ґрунт підсохне, і можна сміливо висаджувати насіння на розсаду.
Бажаємо вам успіхів та великих врожаїв!